Waarom

Wilde paarden eten ongeveer 18 uur per dag. Terwijl ze eten moeten ze ook uitkijken voor eventuele roofdieren, wat betekent dat ze één of twee happen gras nemen, vervolgens al kauwend hun hoofd omhoog brengen en in het rond kijken, voor ze weer hun hoofd laten zakken om de volgende hap te nemen. 
Onze gedomesticeerde paarden eten meestal geen 18 uur per dag. Daarbij voelen ze zich ook erg comfortabel in hun box, paddock of weide. Dus kijken ze terwijl ze eten niet meer zoveel in het rond. Bovendien eten veel paarden niet meer van de grond, maar uit een bak of hooinet op borst- of schouderhoogte.

De boven- en onderkaak zorgen samen niet voor een statisch geheel, maar de onderkaak kan vanuit het kaakgewricht verplaatsen ten opzichte van de bovenkaak. Dit heeft onder andere tot gevolg dat de positie van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak verandert als het paard zijn hoofd naar beneden brengt. Beweegt een paard zijn hoofd naar beneden, dan zal de onderkaak iets voorwaarts schuiven. Hierdoor zullen de snijtanden boven en onder precies op elkaar aansluiten op het moment dat het paard zijn hoofd op de grond heeft. Heel handig, want op die manier kan gras afgebeten worden. Brengt het paard zijn hoofd vervolgens weer omhoog, dan beweegt de onderkaak weer iets naar achter.

Terwijl het wilde paard op zijn gras kauwt, schuiven de kiezenrijen dus niet alleen zijwaarts over elkaar, maar ook voor-achterwaarts. En dit gedurende 18 uren per dag. Hierdoor worden de harde glazuurrichels op de kiezen voldoende en gelijkmatig afgesleten en houdt het paard een gezond gebit. Een paard in het wild heeft dus in principe (gelukkig) geen tandarts nodig. 
Doordat onze gedomesticeerde paarden een heel ander eetpatroon hebben, worden de harde richels op de kiezen veel minder, maar ook veel minder gelijkmatig afgesleten dan zoals door de natuur bedoeld is. Om deze paarden toch te helpen een gezond gebit te houden, is het verstandig het gebit eenmaal per jaar door een paardentandarts te laten bijvijlen.

© Hestadent ~ Logo: Rosan de Groot ~ Webdesign: WEN Kunst Webdesign