Waarom

In principe wordt er altijd met sedatie gewerkt. Puur omdat de behandeling (het balanceren van de mond en dus indirect ook het paard) anders niet goed uitgevoerd kan worden. Alleen als blijkt dat sedatie niet veilig is ivm de toestand van het paard (bijv. hartprobleem of in slechte conditie), wordt met de hand zoveel mogelijk gedaan, maar kan de mond niet gebalanceerd worden.

De belangrijkste reden voor het gebruik van sedatie tijdens de behandeling, is dat het paard zijn kauwspieren ontspant. Dit is nodig om te kunnen beoordelen hoe de twee kaakhelften op elkaar aansluiten. Deze controle vindt plaats vóór, tijdens en na de behandeling. Zonder sedatie is het niet mogelijk de onderkaak naar links of rechts te schuiven en zo te bepalen of het gebit correct gebalanceerd is. Dit betekent dus dat zonder sedatie wel scherpe punten verwijderd kunnen worden, maar het gebit niet in balans kan worden gebracht. Hierdoor kan een behandeld paard klachten krijgen doordat er drukpunten blijven zitten (dit valt te vergelijken met een slecht passende vulling bij de mens), welke met een correcte behandeling onder sedatie gedetecteerd en verwijderd hadden kunnen worden.

Bijkomend voordeel van een sedatie is dat het paard er rustig van wordt en dus minder stress ondervindt van de behandeling. Bovendien zal het paard ook veel minder gaan kauwen op het speculum (dit is het instrument waarmee de mond geopend wordt) terwijl de mond geopend is. Kauwen op het speculum veroorzaakt veel druk in het kaakgewricht, wat kan leiden tot pijn en stijfheid na de behandeling. Het is dus prettig als overmatig kauwen voorkomen kan worden.

Het is dus een absolute misvatting dat sedatie nodig zou zijn omdat de paardentandarts/gebitsverzorger niet kan omgaan met paarden, of omdat het paard zelf te wild is. Een paard wordt gesedeerd zodat de behandeling correct kan worden uitgevoerd.

© Hestadent ~ Logo: Rosan de Groot ~ Webdesign: WEN Kunst Webdesign