Mieke Roelse

Ik ben Mieke Roelse, afgestudeerd als dierenarts aan de Universiteit van Utrecht in 2007. Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in honden en paarden, en het was me dan ook snel duidelijk dat ik daar mijn beroep van wilde maken. Ik heb me tijdens mijn laatste studiejaar zowel in de gezelschapsdieren als in de paarden verdiept, maar wist al dat ik het liefst in de paarden verder zou gaan.

Vanaf oktober 2008 tot eind 2010 heb ik zowel als dierenarts als als paardentrainer/tourgids gewerkt in IJsland. In die periode kwam ik steeds vaker (rijtechnische) problemen tegen die leken voort te komen uit problemen in de paardenmond. zelf had ik echter niet genoeg ervaring met specifieke behandelingen en er bleek in IJsland ook geen andere dierenarts/gebitsverzorger aanwezig die hier wel genoeg kennis van had. Dit vond ik nogal frustrerend en dus ben ik me online gaan verdiepen in de mogelijkheden van gebitsverzorging bij paarden. Uiteindelijk kwam ik terecht bij de Academy of Equine Dentistry in Idaho (U.S.), wat wereldwijd (een van) de beste opleiding(en) op dit gebied blijkt te zijn.

Om aan de academy te kunnen certificeren heb ik eerst drie cursussen van twee weken ter plekke gevolgd, en moest ik vervolgens ook zelf al een bepaald aantal paarden behandeld hebben voor ik de vierde keer voor certificatie in aanmerking kwam. Nu ik mijn certificaat op zak heb, is het de bedoeling dat ik eens in de 2 jaar weer terug naar de academy ga om gecertificeerd te kunnen blijven. Het is dus heel wat heen en weer reizen, maar op die manier blijf ik wel steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Het is erg leuk om mijn kennis als dierenarts te kunnen gebruiken bij het uitvoeren van tandheelkundige behandelingen en vooral ook om te merken dat ik nu echt goed weet wat ik aan het doen ben in de mond, wat ik naar mijn gevoel als dierenarts nooit echt voldoende geleerd had. Ook kan ik goed merken dat het handig is dat ik vroeger op de manege altijd al gevraagd werd de ‘hete paarden’ te rijden, en dat ik zelf 13 jaar een welsh/arabier heb gehad. Omdat ikzelf rustig van aard ben, heeft dit een kalmerende uitwerking op de meeste paarden. Dus hoewel ik nu vooral op ijslanders rijd, ben ik nog zeker wel het een en ander gewend als het gaat om de hoger in het bloed staande paarden! Dit is vooral bij het behandelen van gebitten een groot voordeel aangezien het voor de meeste paarden een onbekende ervaring is als er vanalles in de mond gebeurt.

© Hestadent ~ Logo: Rosan de Groot ~ Webdesign: WEN Kunst Webdesign