De gebitsbehandeling

Allereerst wordt er kennis gemaakt met het paard en wordt de buitenkant van het kauwapparaat beoordeeld. Hierbij wordt onder andere gelet op de kauwspieren, het kaakgewricht, neusuitvloeiing en de belijning van de kaakhelften. Ook wordt hierbij even in de mond gevoeld naar de lagen en eventuele wolfskiesjes en worden de snijtanden gecontroleerd.

Vervolgens wordt, na het beoordelen van de algehele conditie van het paard en het beluisteren van het hart, het paard gesedeerd voor de rest van de behandeling.

Voordat de mond geopend wordt, zal beoordeeld worden hoe de sluiting van de twee kaakhelften is. Dit kan gedaan worden door tussen de kiezen en de wang te kijken (een lamp is daar hard nodig!) terwijl de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak naar links en rechts bewogen wordt.

Na het openen van de mond volgt de verdere visuele beoordeling van het gebit, waarbij gelet wordt op veel verschillende zaken, zoals: de hoek van het kauwoppervlak, of de kiezen in 1 kiezenrij met elkaar op een lijn liggen, of er hoge of juist lage kiezen zijn, of er scherpe punten en haken aan de kiezen zitten, de aanwezigheid van eventuele wolfskiezen. Daarnaast wordt gekeken naar de zachte delen in de mond (slijmvlies, tandvlees, tong, de lagen etc.). 
Nadat bepaald is wat er aan het gebit moet gebeuren, bestaat de behandeling vervolgens uit:

  • verwijderen van scherpe punten
  • verwijderen of terugbrengen van haken
  • verlagen van hoge/uitstekende kiezen
  • verlagen van overmatige dwarse richels
  • afronden van de hengstentanden
  • installeren van bitseats als het een rijpaard betreft
  • herstellen van de hoek van de snijtanden en/of verkeerde stand van de snijtanden

Als dit gedaan is, volgt opnieuw de controle van de sluiting tussen boven- en onderkaak. Meestal moeten er dan nog wel een paar keer zeer kleine aanpassingen gedaan worden zodat uiteindelijk de kiezenrijen weer perfect op elkaar passen.

Alles bij elkaar zal een volledige controle en behandeling ongeveer 45 minuten tot een uur duren. In die tijd hoeft het paard absoluut niet constant met zijn hoofd omhoog en zijn mond open te staan, maar wordt hem regelmatig even rust gegund om stijfheid van het kaakgewricht achteraf te voorkomen.

© Hestadent ~ Logo: Rosan de Groot ~ Webdesign: WEN Kunst Webdesign