Bitseats

Bij rijpaarden worden de zogenaamde bitseats geïnstalleerd. Dit wil zeggen dat de eerste kiezen worden afgerond, om te voorkomen dat tandvlees pijnlijk tussen bit en scherpe randen van de kiezen wordt geklemd bij het aannemen van het bit. 
Veel paarden hebben behoorlijk wat tandvlees rond de voorste kiezen. Dit tandvlees zit in vrij losse vouwen op die plek. Als het bit wordt aangenomen, wordt dit tandvlees naar achter getrokken, en kan dan in contact komen met de voorste kiezen. Deze kiezen hebben van nature een hoekige voorkant, waardoor het aannemen van het bit pijn kan veroorzaken. Pijn is een goede reden voor een paard om negatief op het bit te reageren. 
Door het afronden van de voorste kiezen wordt pijnlijke beknelling van het tandvlees tussen bit en tand voorkomen en kan het paard dus een stuk comfortabeler worden bij gebruik van een bit.


Een voorbeeld van een grote haak aan de voorste kies die problemen kan veroorzaken bij gebruik van het bit. De haak dient verwijderd te worden waarna een bitseat kan worden geïnstalleerd.

© Hestadent ~ Logo: Rosan de Groot ~ Webdesign: WEN Kunst Webdesign