Balanceren

Een goede paardentandarts zal tijdens een behandeling de hele paardenmond in balans brengen. Dit betekent dat de snijtanden en kiezen correct op elkaar aansluiten en geen belemmering vormen voor de bewegingen van het kaakgewricht. De onderkaak heeft dan maximale bewegingsvrijheid ten opzichte van de bovenkaak en kan zowel van voor naar achter als naar opzij bewegen. 
Een gebalanceerd gebit zorgt ervoor dat het paard zonder problemen of pijn zijn voedsel op kan nemen en kan vermalen, maar is ook van belang bij het berijden van het paard. Om namelijk correct en soepel in te kunnen buigen, moet de onderkaak vrij naar voren kunnen schuiven. Om links of rechts af te kunnen buigen moet de onderkaak iets naar opzij kunnen bewegen. 
Als de mond niet in balans is, dan is de beweging van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak niet optimaal. Hierdoor komt er (grote) druk op het kaakgewricht te staan als het paard gevraagd wordt in te buigen of naar links en rechts af te buigen. Deze druk leidt tot pijn in het kaakgewricht en dat kan bijvoorbeeld protest oproepen tijdens het rijden.

N.B. Het is van belang te beseffen dat er veel zaken van invloed zijn op rijtechnische problemen. Sommige van deze problemen zullen opgelost kunnen worden met een gebitsbehandeling, andere niet (volledig). Een correcte gebitsbehandeling kan dan echter wel zorgen dat de mond niet de beperkende factor is.

© Hestadent ~ Logo: Rosan de Groot ~ Webdesign: WEN Kunst Webdesign