Elektrisch vijlen

Een goede tandheelkundige behandeling is specialistisch maatwerk. Hiervoor hebben de handvijlen die vroeger gebruikt werden voor het verwijderen van scherpe punten plaatsgemaakt voor elektrisch precisiegereedschap waarmee gebit en kaakgewricht met elkaar in balans kunnen worden gebracht.

Handvijlen werken te grof, niet precies genoeg. Daarom is men op zoek gegaan naar beter gereedschap. Met de huidige elektrische instrumenten kunnen onregelmatigheden en scherpe punten op de kiezen heel nauwkeurig weggehaald worden, zonder het omliggende zachte weefsel te beschadigen. Met handvijlen raak je automatisch een groter gebied en zal je dus ook altijd zacht weefsel beschadigen of stukjes vijlen van plekken waar eigenlijk niks vanaf hoeft. Vooral achterin de mond is het moeilijk werken met een handvijl.

Met de huidige instrumenten is het belangrijk dat er op zicht gewerkt wordt. Om precies te kunnen werken en op de juiste plekken te vijlen en vervolgens te controleren hoe de onder- en bovenkaak op elkaar aansluiten, moet je kunnen zien wat je doet. Aangezien een paardenmond behoorlijk diep is (een groot deel van het hoofd bestaat uit de mond), is het er donker. De kiezen acherin de mond kan je zonder lamp niet goed bekijken. Een goede, sterke lamp is dus voor een paardentandarts onontbeerlijk!

© Hestadent ~ Logo: Rosan de Groot ~ Webdesign: WEN Kunst Webdesign